T.C. Sağlık Bakanlığı, Horizon 2020 Programı kapsamında, 4 Avrupa ülkesi ile gerçekleştirilecek olan diyabet hastalarının uzaktan takibini yapacak bir projeye koordinatörlük yapıyor. Tip 2 diyabet hastalarının çevrimiçi bir platformda sağlık uzmanları tarafından uzaktan takip edilmelerini içeren ProEmpower projesinin İstanbul’da açılış toplantısı yapıldı.
T.C. Sağlık Bakanlığı, Portekiz, İspanya, Bulgaristan ve Almanya'dan paydaşların yer aldığı büyük bir proje konsorsiyumuna koordinatörlük yapıyor. Avrupa Komisyonu’nun Horizon 2020 Programı kapsamında yürütülecek olan ProEmpower projesinde tip 2 diyabet hastalarının sağlık uzmanları tarafından uzaktan takip edilmeleri, diyabetlilerin kendi hastalık yönetim süreçlerine daha fazla müdahil olmaları ve nihai olarak daha kaliteli ve kesintisiz bir kronik hastalık yönetimi sağlanması hedefleniyor. Avrupa Komisyonu H2020 programı kapsamında sağlık alanında ülkemizde gerçekleştirilecek projelerden bir tanesi olan ve 42 ay sürecek proje, İstanbul’da T.C. Sağlık Bakanlığının koordinatörlüğünde, tüm paydaş ülkelerin katıldığı toplantı ile başladı.
Amaç: Diyabet hastaları için en iyi yazılımı geliştirmek
ProEmpower Projesi bir PCP (Pre-Commercial Procurement - Ticarileşme Öncesi Tedarik) projesi. PCP projelerinde amaç, hedeflenen ürünün dünyanın en iyisi olacak şekilde geliştirilmesi ve böylece küresel rekabet ortamına katkıda bulunulması. ProEmpower projesinde tip 2 diyabetli hastalar için kullanılacak en iyi yazılım geliştirilecek ve bu sistemin hem klinik hem de teknolojik açıdan dünya pazarının en iyisi olması hedeflenecek. Klinik pilotlar ise T.C. Sağlık Bakanlığı, Portekiz Ortak Hizmetler Bakanlığı ve Bulgaristan Varna Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından yürütülecek.
Türkiye ve Dünyada Diyabet
IDF Diyabet Atlası 2015 tahminlerine göre, dünyada her 11 yetişkinden 1’i diyabet hastası, bu da 415 milyon gibi bir rakama tekabül ediyor. 20 yıl sonra bu rakamın 500 milyonun üzerine çıkacağı tahmin ediliyor.
Her 2 diyabetli yetişkinden 1’ine (%46,5) henüz teşhis konulmamış, yani diyabetli olduğunu bilmiyor. Küresel sağlık harcamalarının %12’si diyabete harcanırken, diyabet hastalarının dörtte üçü (%75) düşük ve orta gelir düzeyindeki ülkelerde yaşıyor. 7 doğumdan 1’i gebelik diyabetinden etkileniyor ve tip1 diyabet hastası olan çocuk sayısı 542,000. Öte yandan her 6 saniyede 1 kişi diyabet hastalığından hayatını kaybediyor, hayatını kaybedenlerin sayısı 5 milyona ulaştı.
T.C. Sağlık Bakanlığı 2015 Sağlık.NET verilerine göre, Türkiye’de ise 7.112.000 diyabet hastası bulunuyor. Bu rakam, nüfusun yüzde 7,8’ine denk geliyor.