TÜSİAD ve Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) tarafından düzenlenen 14. eTürkiye (eTR) Ödülleri Töreni’ne bu yıl da Sağlık Bakanlığı damgasını vurdu. Törende Sağlık Bakanlığı e-Nabız Kişisel Sağlık Sistemi ile “En İyi Gelişim Gösteren Proje Ödülü”nü alırken, Engelsiz Sağlık İletişim Merkezi ile “Kamudan Vatandaşa En İyi Uygulama Ödülü”nü almaya hak kazanarak geçen yıl olduğu gibi bu yıl da iki ödüle birden layık görüldü.
TBMM’de gerçekleştirilen 14. eTürkiye (eTR) Ödülleri’ töreninde kamu kurum ve kuruluşları ve yerel yönetimler başlığı altında 6 ödül, ayrıca 3 özel ödül sahiplerini buldu. Sağlık Bakanlığı, e-Nabız ile aldığı ulusal ve uluslararası ödüllere Engelsiz Sağlık İletişim Merkezi’ni de ekleyerek bu yıl eTR Ödülleri’nden yine iki ödülle döndü.
KamuKuruluşları başlığı altındaki “Kamudan Vatandaşa eHizmetler” kategorisinde, Sağlık Bakanlığı geçen yıl e-Nabız Sistemi ile aldığı ödülü bu yıl Engelsiz Sağlık İletişim Merkezi Projesi ile almaya hak kazandı.e-Nabız Sistemi ise geçen yılki ödülünü bu sene “En İyi Gelişim Gösteren Proje Ödülü” ile taçlandırdı.
Törene katılan Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci, ödülleri TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik ve TBV Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Eczacıbaşı’ndan aldı.
Engelsiz Sağlık İletişim Merkezi (ESİM)
ESİM (Engelsiz Sağlık İletişim Merkezi) Projesi işitme engelli vatandaşları acil durumlarda hayata bağlamak amacıyla Sağlık Bakanlığı’nca geliştirildi. Proje ile birlikte engelli vatandaşlar kişisel telefonlarına ücretsiz olarak indirdikleri mobil uygulamalar aracılığıyla 112 Acil Servis’e anında ihbar yapabiliyor, işaret dili bilen personellerden oluşan iletişim merkezi sayesinde dilerlerse görüntülü konuşma başlatabiliyor ya da anlık mesajlaşma yapabiliyor. Saniyelerin bile çok büyük önem arz ettiği acil durum vakalarında ciddi zaman kazanabiliyor. Bununla birlikte vatandaşlar, yine işaret dili bilen personel aracılığıyla Merkezi Hekim Randevu Sistemi’nden randevu alabiliyor ve muayene sırasında doktorla iletişiminde yine mobil tercüme hizmetinden faydalanabiliyor.
Mevcut son teknoloji kullanılarak geliştirilen uygulama sayesinde tek tuşla 112 Acil Servis’e ihbarda bulunan vatandaşlar, ihbar ile birlikte GPS kullanarak konum gönderip dilerlerse kazaya ait fotoğrafları iletebiliyor. 2015 Aralık ayından itibaren kullanıma sunulan uygulama tüm mobil marketlerden indirebiliyor. Sisteme T.C. Kimlik numarası ile giriş yaptıktan sonra cep telefonuna gelen doğrulama kodu ile kayıt yapılabiliyor.
e-Nabız Kişisel Sağlık Sistemi
e-Nabız, yaklaşık 2 yıl önce Sağlık Bakanlığı tarafından hizmete alındı ve bu sürede 5 milyona yaklaşan kullanıcı sayısına erişti. Kısa süre önce 178 ülkeden 400’den fazla projenin yarıştığı Birleşmiş Milletler Dünya Bilgi Toplumu Zirvesi çerçevesinde verilen 2016 World Summit Awards’tan da (Dünya Zirve Ödülleri) Türkiye’ye ilk kez en iyi sağlık uygulaması ödülünü getirdi.
e-Nabız, vatandaşların tüm sağlık kayıtlarını her zaman yanlarında taşıyabildikleri, diledikleri platformdan, diledikleri zaman kendi sağlık geçmişlerine erişebildikleri ve yetkileri doğrultusunda hekimleriyle paylaşabildikleri bir kişisel sağlık kaydı sistemi.
Sistem ile tüm vatandaşlar laboratuvar tahlilleri, radyoloji görüntüleri, kullandığı reçete ve ilaç bilgileri, acil durum bilgileri, konulmuş teşhis, verilmiş her türlü rapor, kısaca muayenelerine ait her tür detay bilgiyi içeren sağlık kayıtlarına cep telefonlarından, tabletlerinden, bilgisayarlarından 7 gün 24 saat erişebiliyor. e-Devlet şifresiyle giriş yapılabilen sisteme göre, kişi belirlediği kurallar çerçevesinde tümünü ya da bir kısmını istediği süre kadar Türkiye’nin 81 ilindeki hekimleri ya da yakınlarıyla paylaşabiliyor. Bununla birlikte giyilebilir teknolojileri ya da GSM operatörlerinin mobil uygulamalarını kullanarak adım, nabız, kalori, tansiyon, şeker, bisiklet mesafesi, uyku incelemesi ve benzeri sağlık verilerini sisteme kaydedebiliyor. Manuel olarak da sisteme kaydedilebilen bu verilere ait istatistiklerini inceleyebildiği gibi, hekimiyle paylaşabiliyor. Hekimine göstermek istediği alerjik durumlarının fotoğraflarını sisteme kaydedebildiği gibi, çocuklarının sağlık kayıtlarına 15 yaşına kadar diğer ebeveynin onayı ile erişebiliyor. Vatandaşlar organ bağışı, kan ve kemik iliği bağışı bildirimlerinde bulunabildiği gibi, sistemin mobil uygulamasında bulunan 112 acil butonunu kullanarak acil durumlarda konum bilgisinin ve acil sağlık verilerinin sağlık ekiplerine ulaşmasını sağlayabiliyor. Bununla birlikte ebeveynler çocuklarının aşı bilgilerini ve persentil (büyüme) eğrilerini e-Nabız’dan takip edebiliyor.
Vatandaşın sağlığını kesintisiz olarak kontrol altında tutmasını sağlayan e-Nabız sistemi, kapsamının genişliği itibariyle dünyada ilk olarak gösteriliyor.