TEKNOFEST’TE SAĞLIK VAR!
Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ve T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının yürütücülüğünde, Türkiye’de milli teknolojinin geliştirilmesi konusunda kritik rol oynayan, 72 kurum ve kuruluşun paydaşlığıyla düzenlenen ve Sağlık Bakanlığının da paydaşı olduğu Türkiye'nin ilk ve tek Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST sona erdi.
21-29 Eylül tarihleri arasında dördüncüsü düzenlenen TEKNOFEST, COVID-19 salgını nedeniyle Sağlık Bakanlığının yönergeleri doğrultusunda gerçekleştirildi. Yarışmalara 45 bin takım, 200 binden fazla öğrenci başvurdu.
Festivale iki doz COVID aşısı olmuş ya da önceden hastalığı geçirmiş tüm vatandaşlar online olarak kayıt sağladı. Bu şartları karşılamayanlar ise son 48 saatte yapılmış negatif PCR test sonucu ile katılım sağladı.
Sağlıkta Yapay Zeka Yarışması
İlki 2018'de gerçekleştirilen TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali; teknoloji yarışmaları, hava gösterileri, konserler, çeşitli konularda gerçekleştirilen etkinlikler ve söyleşiler gibi birçok faaliyete ev sahipliği yaptı.
Her yıl farklı kategorilerde yarışmaların düzenlendiği TEKNOFEST’TE bu yıl ilk kez, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığının (TÜSEB) yürütücülüğü ve Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü desteğiyle “Sağlıkta Yapay Zekâ” yarışması yer aldı.
“Sağlıkta Yapay Zekâ” yarışması, sağlık alanında bilinç ve farkındalığı geliştirerek, karşılaşılabilecek problemlere çözüm üretmek, bilgi birikimini ve yetişmiş insan gücünü artırmayı amaçladı. Bu amaçla, takımlara radyolojik görüntüleme verilerinden faydalanarak klinik aşamada karar destek mekanizmasında yardımcı olabilecek görevler verildi.
Yarışmada lise, üniversite öğrencileri ve mezunlarından oluşan yarışmacı takımlardan, kontrast madde verilmeden elde edilen beyin BT görüntülerinden ilk aşamada normal sınırlarda beyin BT mi yoksa inme bulguları olan Beyin BT’si mi ayrımı yapmaları, ikinci aşamada inmenin tıkayıcı (iskemik) tip inme mi yoksa kanayıcı (hemorajik) tip inme mi olduğunu tespit etmeleri ve ilgili alanın (tıkanma ve/veya kanama bölgesi) BT görüntüsü üzerinde işaretlemeleri istendi. Yarışmacı takımlar bu görevleri gerçekleştirecek yapay zekâ modeli geliştirdi.
Yarışmada Marmara Üniversitesi mezunu Ertuğrul Demir, Koç Üniversitesi son sınıf öğrencisi
Onat Yapıcı, Sabancı Üniversitesi ve Sheffield Üniversitesi mezunu Dorukhan Afacan ve ODTÜ KKK Bilgisayar Mühendisliği son sınıf öğrencisi Askar Bozcan’ın oluşturduğu AI DEO takımı birinciliği göğüsledi.
İkinciliği, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi öğrencileri Büşra Yıldırım, Mustafa Said Kartal, Begüm Yetişkin, Aynur Susuz ve Abdulkadir Nar’ın oluşturduğu ve danışmanlığını Dr. Öğr. Üyesi Özlem Polat’ın yaptığı GÖKSENİN-AI takımı kazandı.
Üçüncülüğe ise Şanlıurfa'dan yarışmaya katılan Bristol Üniversitesi Doktora öğrencisi Zeynel Abidin Samak, Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Yazılım Destek Uzmanı olarak çalışan Ahmet Samak’ın oluşturduğu “XYZ.ai” takımı layık görüldü.
Kazananları Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip BİRİNCİ tebrik etti ve ödüllerini takdim etti. Sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan katılımlarıyla tüm yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.
Ayrıca Sağlık Bakanlığı standı, TEKNOFEST’e gelen tüm vatandaşlara aşı hizmeti sağladı. İlk defa aşı olmak isteyenler, 2.doz veya 3.doz tarihleri gelen tüm vatandaşlar, ziyaret esnasında aşı olabildi.
Dijital projelerin ön plana çıktığı pandemi döneminde hayata geçirilen bütün projelerin tanıtımı ve bilgilendirilmesi yapıldı. Standı ziyaret eden ziyaretçiler dijital oyunlar oynayarak keyifli vakit geçirdi. Sanal gerçeklik teknolojisiyle geliştirilen COVID-19 oyunlarıyla çocuklar hem bilinçlendi hem eğlendi. Sağlık bilişimindeki son yenilikler ve sağlık içerikli oyunların bulunduğu Sağlık Bakanlığı standını, Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Cumhurbaşkanlığı Dijital Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Şuayıp Birinci, İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu ve T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar ziyaret etti.