HIMSS’22 Eurasia Konferansı ve Fuarı; T.C. Sağlık Bakanlığı ve HIMSS ABD iş birliği ile bölge ülkelerin Sağlık Bakanlıkları, kamu, üniversite ve özel sağlık tesislerinin tüm sağlık yöneticileri ve sağlık bilişimi profesyonellerinin katılımı ile 10-12 Kasım tarihleri arasında Antalya’da düzenlendi.
Türkiye ve bölge coğrafyasındaki ülkeleri hedefleyen HIMSS+Eurasia; uluslararası konuşmacılar, paneller, eğitim toplantıları ve B2B görüşmeleri ile sağlık bilişim sektörünü Antalya’da bir araya getirdi.
Açılış törenine T.C. Sağlık Bakan Yardımcıları Dr. Şuayip Birinci ve Doç. Dr. Tolga Tolunay katıldı. Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci etkinlikte; dijital hastane, e-Sağlık, sağlıkta akıllı sistemler ve teknolojiler, yapay zekâ ve ileri uygulamalar konularının işleneceğini belirtti.
T.C. Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci: “Sağlıkta dijitalleşmede süper güç konumundayız”
Sağlıkta dijital dönüşüm başarısı, bilgi ve bilişimle yönetme kültürünün Türkiye’yi rol model konuma getirdiğini ifade eden T.C. Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci, dönüşüm programıyla son 20 yılda sağlığa erişim ve nitelikli hizmet kapasitelerinin, dünyadaki gelişmiş ülkeler ile yarışır birçok ülkenin de üzerinde bir seviyeye geldiğini sözlerine ekledi. “Türkiye’nin, bu yüzyıla girerken 107 bin kamu yatak kapasitesi olduğunu, 15 yılda 100 binden fazla yatak kapasitesine sahip yeni hastaneler yaptıklarını” vurguladı.
Türkiye'de genç nüfusun azaldığını, yaşlı nüfusun arttığını vurgulayan Birinci, "Bu tablo, sağlık profili hem sağlık ekonomisi hem de toplam iş kaybı açısından bakıldığında önemli bir ekonomik yük olarak karşımıza çıkmaktadır. OECD verilerine göre Türkiye'nin 65 yaş üstü nüfusunun, 2021 yılında yüzde 9,7 iken 2050'de yüzde 20,1'e yükselmesi beklenmektedir. 80 yaş üstü nüfusun ise 2019 yılında yüzde 2,1 iken 2050 yılında yüzde 5,4'e yükselmesi beklenmektedir. Dünyanın da yaşlandığını düşünürsek sağlık sistemlerinde paradigma değişimine ve yeni bakış açılarına ihtiyaç olduğu ortadadır " dedi.
“e-Nabız, dünyada örnek olarak gösterilen bir projedir”
Sağlık hizmetlerine erişimin e-Nabız kişisel sağlık sistemi ile kolaylaştığına ve dünyada örnek proje olarak gösterildiğine işaret eden Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci, sözlerine şöyle devam etti:
OECD verilerine göre Türkiye’nin 2010 yılından itibaren elektronik ortam sağlık bilgisi talebi hizmetinde en fazla artış gösteren ülkelerden biri olduğunu belirten Dr. Şuayip Birinci, Avrupa Komisyonu’nun raporlarına göre Türkiye’nin aynı zamanda sağlık hizmetlerinde dijitalleşmede nüfusa oranla Avrupa birincisi olduğunu ifade etti. Birinci, “Kapsamı itibariyle Türkiye dünyanın en fazla sağlıkta dijitalleşme endeksine sahip ülkesi, sağlıkta dijitalleşme de süper güç konumundayız. Bu oranlar sağlıkta dijital dönüşüme milletimizin entegrasyonunun ne kadar hızlı olduğunu göstermektedir. Kısa süre önce, bizzat G20 tarafından GI Hub’ın ortaya koyduğu Dijital Altyapı Projelerinde e-Nabız: Gizlilik, Şeffaflık ve Siber Güvenlik alanlarında; RUHSAD ve ÖZDES: Sağlık Hizmetlerinde Etkili Dönüşüm yaklaşımlarıyla dünyaya örnek projeler olarak gösterildiğini gururla ifade etmek istiyorum” dedi.
Geniş kapsamlı standardizasyon, sektörün olgunlaşmasının sağlanması, sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaştıran ihtiyaca odaklı kısa ve uzun vadeli dijital dönüşüm stratejilerimiz, bu gün bizi ülkemizde yaşayan 68 milyondan fazla insanımızın kendi sağlığını takip edebildiği ve hatta yönetmesine aracı olarak kullanabildiği, hekimlerin ise hastalarının sağlığını yönetirken daha güçlü olduğu e-Nabız kişisel sağlık sistemi ve 50 Milyardan fazla görüntünün 264 milyon radyoloji raporunun bulunduğu Teleradyoloji projesi gibi bir çok ülkenin gıpta ile baktığı büyük dijital dönüşüm projelerini edinmemizi kolaylaştırdı. Bunların yanında, SİNA, kronik hastalıkları yönettiğimiz Hastalık Yönetim Platformu (HYP), HSYS , AŞILA , HES , E-Nabız , FİTAS , RUHSAD ve ESİM gibi 30 yakın uygulama ve en son, hastalarımızın doğru hekime başvurmasını sağlayan ve teşhis tahmininde bulunan, günlük ortalama kullanımı 100 bin kişiye yaklaşan NeyimVar? projesi gibi her biri ülkemiz mühendisleri tarafından yerli olarak geliştirilen sayısız sistem ve uygulamayla dünyada dijital sağlığın geleceğini şekillendiren ülkelerden biri olduğumuzu gururla ifade etmek istiyorum” dedi.
Üç gün süren etkinliğin son gününde, 2021-2022 yılı içerisinde HIMSS EMRAM ve O-EMRAM seviye 6 ve seviye 7 sertifikası almaya hak kazanmış sağlık tesislerine belge takdim töreni düzenlendi.